Drugsvoorlichting


Alcohol en drugs zijn niet meer weg te denken uit het uitgaansleven. Zowel voor festivalgangers als evenementenorganisators is het belangrijk om ondanks het sociaal vaak geaccepteerde gebruik op de hoogte te zijn van de risico’s.

Adviezen voor festivalgangers

Het is belangrijk om te weten wat je inneemt. Er zijn namelijk vaak vervuilde drugs in de omloop, of soms bevat je drugs heel andere stoffen of hoeveelheden dan je verwacht. Het is misschien niet altijd even handig, maar het is zeker aan te raden om drugs altijd te laten testen voordat je het gebruikt.

Zorg dat je ook voorbereid bent op ieder type weer. Is het heel warm? Kleed je luchtig aan. Gaat het regenen? Neem een poncho mee. Denk ook aan je gehoor, als je op een knallend festival naast de boxen staat is het verstandig om bescherming mee te nemen. Heb je seks? Zorg dan dat je het veilig doet, spijt komt altijd later. Denk vooraf aan je vervoer, zorg dat je niet achter het stuur stapt als je alcohol of drugs hebt gebruikt. Zorg dat je voldoende eet en af en toe even uitrust. Gedraag je verantwoordelijk, zo blijft het leuk voor iedereen!

Adviezen voor evenementen organisaties

Het is niet gemakkelijk om op te hoogte te zijn en te blijven van alcohol en drugs gerelateerde gezondheidsproblemen. Daarom is het goed om als betrokkene van een evenement een Eerste Hulpverlener cursus te volgen in het herkennen van problemen rondom alcohol en drugs. Het kan namelijk zomaar zijn dat één van je bezoekers ‘out’ gaat door het gebruik van te veel of verkeerde alcohol en/of drugs. Zo weet je wat je moet doen en kun je de schade direct zoveel mogelijk beperken.